Miehen on tehtävä, mitä miehen on tehtävä

Kirjoittanut Jani Väisänen, Aggredi Helsinki.

Vaan mitä miehen on tehtävä ja miksi? Kuka päättää, mitä miehen on tehtävä? Ja miksi? Ja onko miehen todella tehtävä mitä miehen on tehtävä?

Siinäpä hassua sanapallottelua, mutta ihan vakavasta asiasta. Elämämme koostuu suurelta osin valinnoista ja niiden seurauksista. Joskus valintamme perustuvat tietopohjaiseen harkintaan, mutta usein tunteilla on niissä vahva painoarvo. Usein voimme tehdä päätöksiä, joissa selkeästi valitsemme itsellemme tai läheisillemme paremman ja huonomman vaihtoehdon välillä, mutta joskus on tarjolla vain huonoja vaihtoehtoja. Tai valinnan mahdollisuus yleensäkin on näennäinen.

Mistä valintatilanteet ja valinnan vaihtoehdot ihmisten elämään tulevat? Hieman yleistäen heittäisin väitteen, että mitä huono-osaisempien ihmisten valinnoista puhutaan, sen vähemmän hyviä vaihtoehtoja yleensä on tarjolla. Joskus valinnat ovat tietoisia, toisinaan ne tapahtuvat ”automaattiohjauksella”. Kysymys tällöin kuuluukin, millaista algoritmia automaattiohjaus noudattaa – mitä sinne on ohjelmoitu?

"A man’s gotta do what a man’s gotta do” on kovin osuva ilmaus elämän automaattiohjauksen vietäväksi joutuneen tai alistuneen ihmisen elämästä. Siinä ihminen ainakin näennäisesti heittää vastuun tekemisistään jollekin muulle: puolisolle, pomolle, ryhmän säännöille, yhteiskunnalle, perinteille, kulttuurille… Ihminen tarvitsee elämään merkityksiä luovia viitekehyksiä, mutta niihin on omakohtaisesti hyvä syventyä, varsinkin, jos ”joutuu” tekemään asioita, jotka sotivat omia moraalikäsityksiä vastaan ja/tai aiheuttavat kärsimystä omaan tai läheisten elämään. Että kenenkä asialla sitä oikein touhutaan ja miksi?

Aggredissa blogin alussa esitetyt kysymykset kuuluvat asiakastyön ytimeen ja arkipäivään. Asiakkaat voivat prosessin aikana työntekijöidensä kanssa pohtia oman toimintansa ja niitä ohjaavien arvojen ja uskomusten perusteita. Ja näihin liittyviä tunteita. Punnita, katsella eri näkökulmista ja rakentaa erilaisia vaihtoehtoisia skenaarioita. Ennakoida mahdollisia seurauksia. Pohtia, mitkä ovat omat valinnan mahdollisuudet ja mikä on oma vastuu. Aggredi on puolueeton paikka, jossa tieto ja lopputulemat muodostetaan yhteisessä dialogissa asiakkaan kanssa. Joskus letkeän haastelun muodossa, toisinaan fläpille piirrellen ja faktoja googlaillen. Oikeassa elämässä kukin on sitten itse vastuussa siitä, miten lopulta toimii.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakkaan näkökulma

Vuosi asiakastyötä takana - Aggredi Turku

EI TARTTE AUTTAA